21-08-2012 11:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China eist dat de Verenigde Staten meerdere subsidies voor hernieuwbare energie opheffen, omdat deze in strijd zouden zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Door de Amerikaanse subsidies kunnen hernieuwbare energieproducten goedkoop naar China geëxporteerd worden, hetgeen de Chinese export belemmert, stelt het Chinese ministerie van Handel.

De aantijging is de zoveelste in de handelsoorlog tussen China en de VS, die in mei escaleerde toen de VS aankondigde heffingen tot wel 250 procent te leggen op Chinese zonnepanelen.

Stimuleringsmaatregelen

China startte in november 2011 een onderzoek naar de stimuleringsmaatregelen voor hernieuwbare energie in verschillende Amerikaanse staten, waaronder Washington, Ohio en California. Hieruit blijkt dat zes stimuleringsprojecten voor zonne- en windenergie en waterkracht in strijd zijn met de regels van de WTO.

“Het ministerie van Handel zal wettelijke maatregelen nemen en eist dat de subsidieprojecten die de WTO-regels schenden gestopt worden”, stelden de Chinezen in een verklaring. “Chinese hernieuwbare energiebedrijven moeten een eerlijke behandeling krijgen.”

Polysilicium

Daarnaast gaat China het komende jaar onderzoeken of Amerikaanse exporteurs polysilicium, dat gebruikt wordt voor de productie van zonnepanelen, onder de kostprijs hebben verkocht met behulp van subsidies. De VS exporteerde het afgelopen jaar voor $873 mln (ruim €700 mln) aan polysilicium naar China. De prijs van de grondstof daalde met meer dan 67 procent en veel Chinese bedrijven gingen failliet.

Bron: Bloomberg

Foto: Glyn Lowe Photoworks