06-03-2015 16:42 | Door: Thijs ten Brinck

De vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, VBDO, neemt in haar jaarlijkse Benchmark Duurzaam Ketenbeheer voor het eerst ook buitenlandse bedrijven mee.

Naast de Nederlandse bedrijven Philips, Heineken en BAM scoort ook het Spaanse modeconcern Inditex dit jaar een Verantwoord Ketenbeheer Management Award. De VBDO bekeek in totaal acht sectoren. Per sector zijn vier Nederlandse bedrijven en een buitenlandse partij meegenomen in het onderzoek. Voor de niet-Nederlandse inbreng koos de VBDO steeds een bedrijf uit het Robeco-SAM European Industry Leaders rapport.

Naast de introductie van buitenlandse bedrijven vernieuwde de VBDO ook haar methodiek. Het onderzoek werd daarmee vooral kwantitatiever. “Daardoor is het in deze benchmark een nog grotere uitdaging geworden om hoog te scoren”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

 

Transparantie

 

De Benchmark Duurzaam Ketenbeheer is uitsluitend opgemaakt uit publiekelijk beschikbare bronnen. Van der Helm: “Dat doen we vanuit de gedachte dat transparantie randvoorwaarde is voor duurzaam ondernemerschap.”

Bouwbedrijf BAM scoorde 75 procent van de maximaal haalbare punten en viel vooral op door zijn openheid. Ook waar doelstellingen over duurzaamheidsprestaties niet gehaald zijn, deelt BAM de resultaten publiekelijk.

Philips scoorde met 92 procent het hoogst. Volgens de nieuwe opzet is Philips de winnaar in de sector gezondheidszorg en welzijn. Het elektronicaconcern pakte in de voorgaande jaren, toen de VBDO de award uit deelde aan slechts één winnaar, al enkele keren vaker de absolute winst.

Bron: VBDO | Foto: chuwasg, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)