09-03-2015 15:33 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up 1366 Technologies produceert efficiënt siliciumplakken. Het bedrijf werkt samen met Hanwha Solar, een van ’s werelds grootste producenten van zonnecellen.

1366 Technologies maakt siliciumwafers, halffabricaten voor de chip- en zonnepanelenindustrie, in een continu proces. Voor de bouw van de eerste fabriek zoekt de Amerikaanse start-up $ 100 mln aan participatiegeld. In een interview met Bloomberg zegt Frank van Mierlo, de Nederlandse CEO van 1366 Technologies, dat hiervan inmiddels ongeveer 70 procent binnen is. “Ik ben hoopvol dat we nog dit jaar de eerste steen kunnen leggen.”

De start-up, ontstaan vanuit het Massachusetts Institute of Technology (MIT), kondigde vorige week een strategische samenwerking aan het Chinese Hanwha Solar. Over de verdere verwerking van de wafers tot zonnecellen en –modules hoeft de start-up zich nu geen zorgen meer te maken. Van Mierlo: “Als je de ambitie hebt een grote leverancier te worden dan is een partnerschap met de grootste inkoper een droom die uitkomt.”

 

Vlakglas

 

Met zijn technologie verwacht 1366 Technologies zonnecellen te kunnen produceren tegen minstens 10 procent lagere kosten. Waar andere producenten siliciumstaven verzagen tot dunne platen produceert 1366 Technologies de wafers direct uit brokken silicium. De MIT spin-of vergelijkt zijn innovatie met het Pilkingtonproces, dat in de jaren 50 van de vorige eeuw een prijsdoorbraak forceerde in de vlakglasindustrie.

Omdat tijdens het simpelere productieproces van 1366 Technologies nauwelijks afval vrij komt, heeft de MIT spin-off de helft van het silicium en veel minder productieoppervlak nodig.

 

Zaagzel

 

Ongeveer een kwart van de aardkorst bestaat uit silicium. Het is dus geen zeldzaam materiaal. Het smelten van silicium en het vormen van zuivere kristallen kost echter veel energie.

Ook de start-up Rayton Solar, eveneens Amerikaans, werkt aan technologie die de waferproductie optimaliseert. Rayton gebruikt hierbij een deeltjesversneller.

Bekijk een filmpje over 1366 Technologies.

http://youtu.be/KxUiDsGX4m4

Bron: Bloomberg | Foto: Abi Skipp, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)