11-03-2015 10:51 | Door: Thijs ten Brinck

Buitenlandse partijen investeerden in 2014 voor een recordbedrag van € 3,2 mrd in Nederland. Meer dan de helft van het geld kwam terecht in duurzame projecten.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De grootse buitenlandse investering kwam vorig jaar uit Canada. Northland Power investeerde € 1,6 mrd in het Gemini-windpark, dat in aanbouw is voor de kust van Groningen. Ook de € 600 mln die Google investeerde in zijn energie-efficiënte datacentrum in de Eemshaven kwam terecht in het noorden van Nederland.

“Investeerders zien terecht volop mogelijkheden om in Nederland te investeren. Onze goed opgeleide beroepsbevolking, digitale infrastructuur van wereldklasse, en de aantrekkende economie werken als een magneet op investeerders”, zegt Henk Kamp, minister van Economische Zaken.

Buiten de duurzame projecten kozen onder andere ook videodienst Netflix, reissite Expedia en modebedrijf American Eagle voor Nederland als vestigingsplaats.

 

Invest in Holland

 

Uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency, NFIA, blijkt dat de buitenlandse investeerders niet alleen miljarden binnenbrengen. De projecten leverden voor ruim 6.000 mensen ook nieuwe werkgelegenheid op.

De € 3,2 mrd is een absoluut record, en een grote sprong ten opzichte van 2013. Toen investeerden buitenlandse partijen met behulp van de rijksoverheid € 1,7 mrd.

Onder de nieuwe naam Invest in Holland wil de NFIA de stijgende lijn voortzetten. Samen met regionale partners legt de overheidsdienst de nadruk op het aantrekken van buitenlandse bedrijven en investeerders die de Nederlandse topsectoren kunnen versterken.

Bron: RVO | Foto: Ministerie van Buitenlandse zaken, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)