28-08-2012 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australië zal zich in 2015 aansluiten bij het Europese handelsverdrag voor CO2-uitstoot, waardoor de grootste CO2-markt ter wereld zal ontstaan.

Dat maakte Greg Combet, de Australische minister van klimaatverandering dinsdag bekend. Afgelopen juli heeft Combet een belasting van A$ 23 (€19,08) per ton CO2-uitstoot ingevoerd voor de 300 meest vervuilende bedrijven down under. Australië heeft een van de hoogste emissieconcentraties per hoofd van de bevolking ter wereld.

De maatregel dekt 60 procent van de CO2-uitstoot van het land en leidde tot aanhoudende klachten uit het bedrijfsleven, omdat er niet meer geconcurreerd kan worden met de Europese prijzen. Ter vergelijking, de prijs in Europa is op dit moment €8,16 per ton.

’s Werelds grootste CO2-markt

Vanaf 2015 kunnen bedrijven uitstootrechten kopen op de Europese markt. Drie jaar later kunnen de Europeanen ook terecht in Australië, waardoor de markten volledig aan elkaar worden gekoppeld en ’s werelds grootste CO2-markt ontstaat.

Combet verklaarde dat de samenwerking met Europa de beste oplossing is voor de Australische economie en het milieu. Het is echter nog de vraag wat voor effect de maatregelen hebben op het milieu, aangezien er in Europa op dit moment te veel uitstootrechten op de markt zijn voor een te lage prijs.

Bron: Reuters

Foto: Tigitogs