27-01-2012 15:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Inmiddels vindt 67 procent van alle managers in het zakenleven duurzaamheid essentieel om competitief te blijven. Adviesbureau BCG concludeert dat duurzaam ondernemen een tipping point nadert.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek over corporate sustainability dat BCG uitvoerde voor de MIT Sloan School of Management. Het bureau ondervroeg meer dan 3.000 managers en executives uit 113 landen.

In 2010 vond nog ruim de helft van de ondervraagden duurzame strategieën noodzakelijk voor hun concurrentie in de markt. Inmiddels is dat opgelopen tot 67 procent. Daarbij denkt 22 procent dat duurzaam ondernemen niet nu, maar in de toekomst wél nodig gaat zijn. Slechts 7 procent ziet geen rol weggelegd voor een duurzame bedrijfsvoering.

Agenda en industrie

Uit het onderzoek blijkt ook dat duurzaamheid bij 70 procent van de bedrijven inmiddels op de agenda staat. Vooral sinds 2004 heeft een scherpe stijging plaatsgevonden.

BCG en MIT Sloan merken op dat de trends terugkomen in alle industrieën. Vooral industrieën die veel grondstoffen gebruiken – zoals de energie-, chemie- en autosector – nemen het voortouw.

Tipping point

Uit de ontwikkelingen concluderen BCG en MIT Sloan dat duurzaam ondernemen een tipping point nadert: het punt waarop de meerderheid van de bedrijven zich realiseert dat duurzame bedrijfsstrategieën niet allee nodig zijn, maar ook financiële voordelen oplevert.

Bron: MIT Sloan Management Review

Foto: lrargerich