17-03-2015 10:37 | Door: Jerom van Gemert

APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland, gaat toch investeren in nieuwe windmolenparken in de Noordzee.

Het pensioenfonds overweegt om enkele honderden miljoenen in het nieuwe windmolenpark Borssele te investeren. Dit komt voor de kust van Zeeland te liggen. Ook heeft APG gezegd de komende jaren de investeringen in duurzame energie te verdubbelen, van €1 mrd naar €2 mrd.

APG belegde eerder al €1 mrd in hernieuwbare energie voor het pensioenfonds ABP. Toen vooral in windmolenparken op land. Het fonds investeerde ook in waterkrachtprojecten in Scandinavië en Turkije.

 

Zekerheid

 

“We hebben een beter beeld gekregen van de onzekerheden,” zegt Harmen Geers, woordvoerder van APG, tegen de Volkskrant. Dit komt door gesprekken over de financiële risico’s  met energiebedrijven en beleggers die ervaring hebben met offshore windparken. Ook steun van de Nederlandse overheid biedt zekerheid. “Volgens minister Kamp is voor windparken de komende vijftien jaar €18 mrd beschikbaar.”

Vorig jaar wilde het APG nog niet investeren in offshore windparken. De techniek stond nog in de kinderschoenen en een bijdrage van de overheid was nog te onzeker volgens APG. Hierdoor voldeed het niet aan de rendementseisen van de pensioenbeheerder.

Bronnen: NOS, de Volkskrant | Foto: Kim Hansen via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)