19-03-2015 11:00 | Door: Willemien Groot

De Asian Development Bank (ADB) heeft $ 500 mln opgehaald met groene obligaties. De fondsen gaan naar projecten die bijdragen aan economische groei met een lage milieu-impact in Azië en de Pacific.

De ontwikkelingsbank investeert in hernieuwbare energie, energiebesparing en duurzaam transport. Het aandeel van de regio in de wereldwijde CO2-uitstoot neemt fors toe. In 1990 was nog maar 17 procent van de broeikaskassen afkomstig uit Azie. In 2010 was dit opgelopen tot 37 procent. Naar verwachting is in 2035 het aandeel in de wereldwijde uitstoot toegenomen tot 47 procent.

Het platteland in Azië en de Pacific heeft nu al te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Veranderende weerspatronen leiden tot overstromingen en droogte. De Asian Development Bank heeft berekend dat de noodzakelijke aanpassingen tot 2050 zo'n $ 40 mrd per jaar bedragen.

De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco stapte eerder in het private financieringsfonds Asian Climate Partners. Ook dit is een initiatief van ADB voor schone technologie.

Bron: ADB | Foto: Luka Ma, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)