26-03-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

Binnen drie jaar plaatst het Amerikaanse bedrijf SunEdison 1000 batterijsystemen in afgelegen dorpen in India. In 2020 moeten de systemen, samen met zonnepanelen, 20 miljoen Indiërs van elektriciteit voorzien.

SunEdison, een grote ontwikkelaar van zonnepanelensystemen, koopt duizend flowbatterijen van de Amerikaanse start-up Imergy. Deze batterijen kunnen een heel dorp 10 uur lang van stroom voorzien.

"De toepassing van zonnepanelen en elektriciteitsopslag in micro-grids geeft mensen, die nu nog niet of nauwelijks beschikking hebben over stroom, toegang tot een betrouwbare energiebron", zegt Tim Derrick, verantwoordelijk voor energieopslag bij SunEdison in een interview met Bloomberg.

In 2020 wil SunEdison in India 5000 van deze systemen hebben geïnstalleerd. Zonnepanelen en accu’s samen voorzien dan 20 miljoen mensen van stroom.

Imergy

Imergy maakt vanadium-flowbatterijen. Deze systemen maken gebruik van twee afzonderlijke tanks, waartussen een accuvloeistof wordt rondgepompt. Imergy levert de systemen met opslagcapaciteiten van 15 kilowattuur tot en met 1 megawattuur. De flowbatterijen van Imergy hebben een levensduur van tenminste 20 jaar. 

Naast de order van 1000 batterijen, vergroot SunEdison ook zijn minderheidsbelang in Imergy. Hoeveel geld er met die transactie en met de aankoop van de accusystemen is gemoeid, is niet bekend gemaakt.

Eerder dit jaar nam SunEdison ook al de start-up Solar Grid Storage over. Dit bedrijf maakt voor de opslag van hernieuwbare energie gebruik van de gangbaardere lithium-ion accu’s.

Bekijk een filmpje over de systemen van Imergy.

 

Bron: Bloomberg, Imergy | Foto: Ajay Tallam, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)