07-09-2012 09:00 | Door: Lotte Gerritsen

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Duurzaambedrijfsleven.nl met verschillende partijen over duurzaamheid. Vandaag vijf vragen aan Johan Oldenkamp, lijsttrekker van de nieuwe partij SOPN (Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland).

1. Wat zijn de belangrijkste speerpunten van de SOPN op het gebied van duurzaamheid?

“De SOPN staat voor 100 procent openheid. Hieronder valt ook het opheffen van juridische belemmeringen voor innovatieve oplossingen. Er is zoveel innovatieve kennis die niet wordt vrijgegeven uit financieel-economische belangen.

Zo heeft Shell bijvoorbeeld in de jaren ’70 de ontwikkeling van een auto geblokkeerd die 1 op 100 kon rijden. Voor energie geldt hetzelfde. Nikola Tesla, ’s werelds grootste genie, heeft een heel dorp voorzien van draadloze elektriciteit uit de ether, een soort Wi-Fi. Daar moeten de TU’s in dit land veel meer werk van maken.”

Er is zoveel innovatieve kennis die niet wordt vrijgegeven uit financieel-economische belangen.

2. In hoeverre is duurzaamheid belangrijk voor de SOPN?

“Duurzaamheid vinden wij belangrijk, maar het is een woord dat aan inflatie onderhevig is. Wij noemen het liever natuurzuiver. Onder natuurzuiver verstaan wij: op een harmonische manier met de natuur omgaan.”

3. De SOPN wil alle overheidssubsidies afschaffen, hoe gaan jullie natuurzuivere technologieën dan stimuleren?

“Als je iets goeds en innovatiefs hebt, gaan mensen vanzelf investeren. Daar heb je geen overheid voor nodig. Daarnaast wil de SOPN aan alle Nederlanders een basisinkomen aanbieden. Voortaan mag iedereen zelf bepalen of en wanneer hij werkt. Als mensen werken vanuit een intrinsieke motivatie zullen heel veel innovatieve veranderingen in de wereld komen.”

4. Met welke partijen zou de SOPN willen samenwerken?

“De Partij voor de Dieren is sympathiek. Met de SP willen we in principe ook samenwerken. Met het CDA, de VVD, de PvdA en D66 willen we absoluut niet samenwerken. Deze partijen beschouwen wij als criminele organisaties, ze leveren de bevolking uit aan de grote bedrijven en banken. Hard gezegd zouden ze in de oorlog allemaal NSB’ers zijn geweest.

Het CDA, de VVD, de PvdA en D66 zijn criminele organisaties, die de bevolking uitleveren aan de grote bedrijven en banken.

5. Wat verwacht u van de aankomende verkiezingen?

“Wij verwachten dat er een grote verschuiving plaats gaat vinden in de Nederlandse politiek. De mensen hebben hun buik vol van de oude politiek en de SOPN gaat de grootste partij worden. Het is schandalig dat alleen de oude partijen aandacht krijgen in de media. Gelukkig kunnen we veel mensen bottom-up bereiken via de sociale media, we waren al trending topic op Twitter. Ons verkiezingsspotje is ook uitgezonden, als mensen die zien dan hebben ze wel door dat Nederland toe is aan verandering.”

 

Eerder deze week verschenen al interviews met Jeroen Dijsselbloem (PvdA) , Stientje van Veldhoven (D66), Paulus Jansen (SP) en Renee Leegte (VVD).