07-09-2012 07:30 | Door: Mark Beumer

Twee dansende lampen blijken de beurskoers te kunnen voorspellen. Het innovatieve designfestival Transnatural herbergt vele onverwachte toepassingen.

“Nog niet alle installaties zijn er,” zegt organisator Arjan Bangma tijdens de opbouw van het Transnatural Festival in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo. De installaties die er wél zijn vallen in grofweg twee categorieën. Sommige lijken voorbestemd voor een leven achter glas (fluorescerend koraal), sommige herbergen verbazingwekkende commerciële toepassingen.

Zo lijkt de installatie ‘Res Sapiens’ op het oog niets meer dan twee dansende lampen. Schijn bedriegt. De bewegingen van de lampen blijken emoties uit te beelden. Die emoties worden via ingewikkelde algoritmes uit de kunstmatige intelligentie uitgelezen uit Twitter en Wikipedia.

“Albert Heijn doet hetzelfde: programma’s houden bij of mensen op sociale media positief of negatief over het bedrijf praten," zegt een van de kunstenaars van collectief LUSTlab. "We zijn al benaderd door de Amsterdamse beurs. Of we via het sentiment op het internet de beurskoers konden voorspellen.” Voorlopig houdt LUSTlab dat af.

Snijvlak

De onverwachte toepasbaarheid van het design op Transnatural Festival lijkt een voorname reden om te gaan. “Kunstenaars en designers hebben een veel vrijere blik,” aldus Bangma. “Ze zijn minder beperkt door commerciële of politieke agenda’s. Daardoor komen ze tot veel vrijere innovatie. Het is net als fundamentele wetenschap.”

Het Transnatural Festival vindt dit jaar voor de derde keer plaats en heeft het thema ‘The State of Autonomy’. Dat komt ook terug tijdens de twee conferentiedagen die in zullen gaan op thema´s als zelf energie opwekken en zelf voedsel oogsten. Kunstenaars, wetenschappers maar ook het bedrijfsleven zullen daar onder andere vertellen over beton dat scheuren uit zichzelf opvult en plastic zonnecellen. Aanwezig zijn onder meer Avantium, AkzoNobel en de wereldprimeur van de Noordzeeboerderij.

“Het gaat om het snijvlak van design, wetenschap en het bedrijfsleven,” zegt Bangma. “Daar gebeurt het.”

Foto: LUSTlab