13-04-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

Beleggers die vijf jaar geleden alle belangen in fossiele industrie verkochten, hebben gemiddeld bijna 7 procent meer verdiend dan andere beleggers. Dat blijkt uit cijfers van MSCI.

Een algemene beleggingsportfolio, inclusief fossiele energiebedrijven, heeft sinds 2010 62,2 procent groei doorgemaakt. Wie de fossiele industrie in dezelfde periode buiten zijn beleggingsportfolio had gelaten, had jaarlijks gemiddeld 1,2 procent meer vermogensgroei gezien.

De MSCI World Index excluding fossil fuels maakte tussen 2010 en nu een groei door van 69,9 procent. De scherpe daling van de olieprijs in 2014 helpt de fossielvrije index, maar ook in 2012 en 2013 was fossielvrij beleggen al aantrekkelijker dan investeren in de normale World Index van MSCI.

MSCI

MSCI is een van ’s werelds belangrijkste aanbieders van beleggingsindexen. Meer dan 6.000 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers maken gebruik van de diensten van het bedrijf. In 2014 lanceerde MSCI zijn World Index excluding fossil fuels, na grote vraag van beleggers. De indices van MSCI zijn een belangrijke benchmark voor beleggers wereldwijd.

MSCI, voluit Morgan Stanley Capital International, is in 2009 afgesplitst van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Morgan Stanley zelf presenteerde onlangs een eigen onderzoek dat ook zeer positief was over beleggingen in duurzame fondsen.

Bron: The Guardian | Foto: Michael Daddino, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)