11-09-2012 15:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twaalf terawatt, de hoeveelheid energie die de mensheid per dag nodig heeft. Volgens onderzoek van Stanford kan windenergie hierin voorzien.

De gerenommeerde universiteit van Stanford voerde het onderzoek uit in samenwerking met Livemore National Laboratory. De wetenschappers komen tot de conclusie dat er theoretisch genoeg windenergie is om in de dagelijkse energiebehoefte te voorzien.

Opvallend is dat de onderzoekers naast oppervlaktewinden dicht bij de aarde, ook hebben gekeken naar atmosferische winden hoog in de lucht. Oppervlaktewinden zijn genoeg voor twintig keer onze energiebehoefte. Atmosferische winden zijn nog een stuk sterker. Als we daar 1 procent van kunnen benutten is aan de energievraag voldaan.

Kleine vliegtuigjes

Het onderzoek heeft geen rekening gehouden met technische of economische beperkingen. Zwevende turbines die atmosferische winden omzetten in energie zijn nu nog toekomstmuziek, maar onderzoek dat onder andere door Google is gefinancierd is hard op weg om het te realiseren.

De turbines lijken op kleine vliegtuigjes. Ze stijgen tot grote hoogte op om de winden op te vangen om het vervolgens door een kabel naar de vaste grond te sturen.

Bron: Trouw

Foto: williac