16-04-2015 10:16 | Door: Thijs ten Brinck

Ontwikkelaars van wind- en zonneparken maken in toenemende mate gebruik van yieldco’s. Het financieringsmodel voor duurzame energieprojecten is in enkele jaren uitgegroeid tot een groot succes.

Yieldco’s zijn bedrijven die ontwikkelaars van hernieuwbare energieprojecten oprichten voor het beheer en de administratie van wind- en zonneparken. Met deze herfinanciering maken ontwikkelaars als First Solar en Pattern Energy geld vrij om direct nieuwe projecten te ontwikkelen.

“Yieldcos brengen de kosten van hernieuwbare energie echt omlaag”, zegt Jeff Dermott op een conferentie georganiseerd door Bloomberg New Energy Finance. Dermott is partner bij Greentech Capital Advisors uit New York, een investeringsbank die veel investeert in yieldco's.

Er zijn inmiddels ruim tien yieldco's met vrij verhandelbare aandelen genoteerd aan de beurzen, vooral in de VS. Dermott stelt dat de yieldco's samen inmiddels een marktwaarde vertegenwoordigen van $ 27 mrd.

De yieldco's zijn een populaire belegging, met een stabiel maar relatief hoog rendement. Voor de ontwikkelaars van energieprojecten verlaagt het financiële model, dat drie jaar geleden nog niet of nauwelijks bestond, vooral de kapitaalkosten. Mike Garland, CEO van Pattern Energy: “Ook als de rente weer stijgt dan blijft ons business model valide.” 

Bron: Bloomberg | Foto: Activ Solar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)