24-04-2015 10:50 | Door: Thijs ten Brinck

In het eerste kwartaal van 2015 is al bijna $ 400 mln geïnvesteerd in start-ups die actief zijn in batterijopslag en slimme energiesystemen. Een grote groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

In 2015 hebben energiestart-ups tot nu toe al $ 393 mln aan financiering opgehaald. Dat meldt PV Magazine op basis van een rapport van onderzoeksbureau Mercom. In het laatste kwartaal van 2014 bleef de teller steken op net geen $ 300 mln.

Batterijopslag

In start-ups actief in de energieopslag is de voorbije maanden $69 mln geïnvesteerd. De investering van onder andere Dyson in de vernieuwende accutechnologie van Sakti3 voert met $ 20 mln de lijst aan. Verder haalde onder andere ook Eos Energy miljoenen op. Eos levert zinkbaterrijen voor stationaire toepassing. In de laatste drie maanden van 2014 ontvingen batterijstart-ups $ 47 mln.

Internet of things

Start-ups in smart-grids droegen het meeste bij aan de groei van de investeringen. Een grote financieringsronde van het Franse bedrijf SigFox leverde $ 115 mln op. Onder andere GDF Suez, Telefonica en Air Liquide staken geld in de start-up die energiezuinige netwerktechnologie levert voor Internet of Things-toepassingen. Investeringsrondes in de smartgrid-sector waren in het eerste kwartaal van 2015 in totaal goed voor $ 185 mln.

De geldstroom naar jonge bedrijven die zich bezighouden met energie-efficiëntie, daalde van $ 190 mln in het vierde kwartaal van 2014 tot $ 140 mln in het eerste kwartaal van 2015, volgens het rapport van Mercom. Een investering van $ 7,2 mln in de software van het Amerikaanse Tendril staat in de top vijf van grootste deals dit jaar. 

Bron: PV Magazine, Mercom | Foto: Smerikal, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)