19-09-2012 15:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is 7,25, oftewel het bedrag in euro’s dat CO2-rechten per stuk kosten in het Chinese Guangdong.

Sinds kort werkt de Chinese provincie met een eigen CO2-markt. Onder het systeem vallen 827 bedrijven die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 42 procent van de CO2-uitstoot van de provincie. Zij moeten voor tien procent van hun verwachte CO2-uitstoot vergunningen kopen.

Vier cementproducenten die van plan zijn hun productie de komende jaren flink uit te breiden hebben samen de eerste CO2-vergunningen gekocht.

Vastgestelde prijs

Het gaat om de bedrijven China Resources Cement, Sinoma, Taipai en Yangchun Hailuo die in totaal 1,3 miljoen vergunningen hebben gekocht voor €7,25 per stuk. Deze prijs ligt op dezelfde hoogte als de Europese emissierechten, maar is hoger dan velen verwacht hadden. Er wordt gevreesd dat de prijs door de regering is vastgesteld, hetgeen het handelssysteem zou ondermijnen.

De provincie Guangdong heeft haar CO2-uitstoot voor 2015 gelimiteerd tot 660 miljoen ton, dat is een toename van 30 procent ten opzichte van het niveau van 2010. De vraag is of het voor bedrijven nog wel een uitdaging is om minder te gaan uitstoten, zeker nu de Chinese economie minder groei vertoont.

Eigenaardigheden

De CO2-markt van Guangdong zal het vijf na grootste ter wereld zal zijn na Europa, Australië, Californië en Zuid-Korea. Het systeem kent meerdere eigenaardigheden. Zo is er geen lijst gepubliceerd van de deelnemende bedrijven en hebben de betreffende bedrijven geen informatie gekregen over hun specifieke doelstelling. Ook kunnen deelnemende bedrijven gratis vergunningen krijgen van de overheid om de verwachte emissies te dekken. Zij zullen dus alleen vergunningen hoeven te kopen als ze meer uitstoten dan voorspeld.

Bron: Reuters Point Carbon

Foto: Remko Tanis