20-09-2012 16:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is < 1. Op de internationale CO2-markt kost een ton CO2 inmiddels minder dan een euro. Een enorm overschot aan emissierechten wordt opgebouwd.

In 2020 zullen de 55 landen die deel uitmaken van het verdrag van Kyoto een overschot van 17 miljard emissierechten hebben opgebouwd, zo blijkt uit een studie van consultancybureau Thomson Reuters Carbon Point. Onder het Kyotoprotocol mogen landen een bepaalde hoeveelheid CO2 uitstoten. Wanneer zij onder deze hoeveelheid uitkomen, mogen zij het overschot aan andere landen verkopen waardoor een internationale koolstofmarkt ontstaat.

Astronomisch grote hoeveelheid

Vanaf het referentiejaar 1990 zijn echter verschillende economieën in Centraal en Oost-Europa ingestort en ook door de economische crisis stoten landen wereldwijd minder gassen uit. Hierdoor is een “astronomisch grote hoeveelheid” emissierechten ontstaan, vertelt Tomas Wyns, directeur van het Center for Clean Air Policy Europe. “Evenveel als wat Europa de volgende vijf jaar zou uitstoten en het dubbele van wat China jaarlijks uitstoot.”

Door het overschot heeft een ton CO2 een historisch lage prijs van minder dan een euro. Hoewel de afgenomen emissies in principe goed nieuws zijn, kan de markt onder deze omstandigheden niet blijven bestaan. Wyns vindt tevens dat het een gebrek aan ambitie van het Kyotoprotocol toont. “We hebben een structurele reductie van emissies nodig, gebaseerd op klimaatbeleid. Een economische crisis is geen beleidsmaatregel.”

Oplossingen

Tijdens klimaatonderhandelingen in Bangkok overlegden de landen twee weken geleden over mogelijke oplossingen. G77, de coalitie van ontwikkelingslanden en China stelden voor om de overtollige emissierechten van de markt te halen. Rusland sprak zich echter uit tegen het voorstel en de EU nam geen positie in vanwege interne meningsverschillen.

Bron: Trouw Foto: Ian Britton