29-04-2015 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Na een recordbrekend 2014 kwam de markt voor green bonds dit jaar wat traag op gang. Met drie keer zoveel uitgiftes in maart als in januari ligt de markt echter op schema voor een nieuw record in 2015.

In het eerste kwartaal van 2015 telt de site Climate Bonds wereldwijd 44 lanceringen van nieuwe groene obligaties. In totaal is er daarmee voor $ 7,2 mrd aan investeringsgeld voor onder andere hernieuwbare energieprojecten, waterinfrastructuur en duurzame gebouwen opgehaald.

In aanloop naar de grote klimaatconferentie in Parijs in december dit jaar worden, met name in de tweede helft van 2015, nog een aantal grote lanceringen verwacht. Over een totale marktwaarde van $ 100 mrd wordt al gespeculeerd. Een enorme sprong ten opzichte van het record van $ 36,6 mrd over 2014.

Bedrijven

Opvallend is dat, naast de doorbraak van green bonds in opkomende markten als India en Thailand, ook bedrijven steeds meer gebruik maken van groene obligaties. Onder andere windturbinefabrikant Vestas en recyclingbedrijf Paprec haalden dit jaar al miljoenen op via groen geoormerkt schuldpapier.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verwacht dat de markt voor groene obligaties uitgegeven door bedrijven alleen al dit jaar stijgt tot een totaal van $ 30 mrd. Een stijging van bijna 60 procent ten opzichte van 2014.

Green bonds werden oorspronkelijk veelal uitgegeven door landelijke of regionale investeringsbanken.

Bron: Bloomberg, BNEF, Climate Bonds | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)