24-09-2012 15:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Oftewel het percentage waterstof dat opgeslagen kan worden in het aardgasnet. Daarmee komt de opslag van duurzame energie een stuk dichterbij.

Dat blijkt uit onderzoek van energie- en netwerkbedrijven GasTerra, Joulz en Stedin, die stellen dat duurzaam geproduceerd waterstof  zonder problemen kan worden toegevoegd aan het aardgasnet. De effecten van bijmenging van waterstof in aardgas zijn er niet of zijn niet waarneembaar. Het aardgasnet lijkt daarmee een interessante opslagplaats voor overtollige duurzame energie van onder andere zonnepanelen en windmolens. De projectpartners bevelen wel aan om het onderzoek elders op te schalen, uit te breiden naar andere installaties en om effecten op langere termijn te onderzoeken.

Uniek project

Het onderzoeksproject Waterstof in Aardgas is uitgevoerd op Ameland en uniek in Europa. Gedurende meer dan vier jaar werden de veertien woningen in het appartementencomplex Noorderlicht in Nes voorzien van aardgas waaraan duurzaam geproduceerd waterstofgas was toegevoegd. Hiervoor werd op de locatie een apart gasnet aangelegd. Het percentage waterstof werd gedurende de proef stapsgewijs verhoogd, tot uiteindelijk zo’n 20%. Het is de eerste keer dat waterstofinjectie in aardgas in een praktijksituatie op deze schaal is getest.

Bron: Gasterra

Foto: Paul