25-09-2012 11:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit recent onderzoek is wederom gebleken dat bedrijven die een duurzaam beleid hanteren, ook de beste winstmarges en aandeelhouderswaarde bieden.

Dat blijkt uit onderzoek van wereldwijde vermogensbeheerder Osmosis Investment Management over de periode 2005 tot en met 2012. Duurzame bedrijven die minder energie en water gebruiken hebben vaak hogere beleggingsrendementen dan minder duurzame concurrenten.

Hogere winstmarge en meerwaarde voor aandeelhouders

De onderzoekers stelden vast dat de duurzaamste bedrijven, waaronder Boeing, BMW en L’Oreal, de voorbije jaren een gemiddelde winstmarge van 12,7 procent hadden. Dit staat tegenover gemiddeld 6,3 procent voor de zesduizend grootste en minder duurzame ondernemingen van de wereld. Toegevoegd wordt dat duurzame ondernemingen de afgelopen jaren hun aandeelhouders een meerwaarde van gemiddeld 16,4 procent hebben opgeleverd. Voor aandeelhouders van andere niet-duurzame ondernemingen was dat een gemiddelde van 5,5.

Innovatief

Daarbij zijn bedrijven die efficiënt met hulpbronnen omgaan innovatiever en laten ze een hoger niveau van entrepreneurship zien. “Een duurzaam beleid resulteert niet alleen in hogere opbrengst, maar ook in vooruitdenkende managementteams die er bewust van zijn dat de toekomstige economie gestuurd zal worden door een grotere schaarsheid van bronnen,” zegt Gerrit Heyns, partner bij Osmosis Investment Management.

Bron: Express.be

Foto: Jonathan Camuzo