13-05-2015 16:45 | Door: Thijs ten Brinck

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet is in Nederland de eerste niet-financiële instelling die groene obligaties aanbiedt. Investeerders kunnen beleggen in de stopcontacten op zee voor windparken.

Tennet is verantwoordelijk voor de aansluiting van verschillende offshore windparken op het elektriciteitsnet in Nederland en Duitsland. Deze investeringen vergen de komende tien jaar tot € 9 mrd. Via een obligatieprogramma kunnen beleggers een groot deel van deze investeringen helpen financieren.  

Met het programma wil Tennet eerst en vooral de markt voor green bonds aanjagen. Tennet CFO Otto Jager: “Aangezien dit uit kan groeien tot een programma van meerdere miljarden euro's geven wij de markt voor groene obligaties een fikse impuls die nodig is voor de verdere ontwikkeling van institutionele investeringen in de Europese energietransitie tegen een concurrerend kostenniveau.”

Tennet beheert in Nederland en delen van Duitsland het hoogspanningsnet voor transport van elektriciteit. Tot aan 2023 verwacht Tennet ruim 10.500 megawatt aan offshore windparken op de netten van beide landen aan te sluiten.

Bron: Tennet | Foto: Jac. Janssen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)