28-09-2012 14:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens de Climate Vulnerability Monitor(CVM) snijdt klimaatverandering in 2030 3,2 procent het wereldwijde BNP af. Gebaseerd op het huidige BNP komt dat neer op €1.895 mrd.

De CVM is een onderdeel van DARA, een Spaanse NGO die gespecialiseerd is in humanitaire analyses. De strekking van het rapport is dat er nu actie moet worden ondernomen om de kosten te beperken.

In Bangladesh zijn ze zich daarvan bewust: “Wat vandaag €77 mrd kost, zal in 2030 oplopen tot het tienvoudige,” zei de premier van het land, Sheikh Hasina Wajed.

Prijzige zeespiegel

Een ontwikkelingsland als Bangladesh moet zich extra zorgen maken vanwege zijn lage ligging. Het land is hierdoor kwetsbaarder dan andere landen voor de gevolgen van een stijgende zeespiegel. Als het waterniveau stijgt, zullen kustgebieden worden teruggenomen door de zee. Door het verlies van landbouwgrond dat hiermee gepaard gaat, stijgen de voedselprijzen met 11 procent.

De kosten voor CO2-reductie zijn gelukkig een stuk lager dan de schade die klimaatverandering met zich mee brengt, zo’n 0,5 procent van het globale BNP.  Omgerekend is dat €270 mrd.

Neveneffecten

Negatieve neveneffecten van klimaatverandering, zoals het verlies van huizen en migratiestromen, zijn niet in de berekening opgenomen. Net als de bijna vijf miljoen doden die volgens het rapport  te wijten zijn aan klimaatverandering. Hieronder zijn 400.000 slachtoffers van hongersnood en ziektes en 4,5 miljoen sterfgevallen door de gevolgen van luchtvervuiling.

Bron: Bloomberg

Foto:  BiblioArchives