26-05-2015 09:22 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zet een obligatiefonds op om te investeren in duurzame energie in Japan. Het fonds is vooral gericht op institutionele beleggers.

Het Japan Renewable Project Bond Trust krijgt als het aan Goldman Sachs ligt een omvang van $ 1 mrd en zal investeren in duurzame energieprojecten die zijn voorzien van een kredietbeoordeling.

Dat maakt het financiële product toegankelijk voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Voor de ontwikkelaars van hernieuwbare energieprojecten geeft het toegang tot een grotere en meer efficiënte markt voor financieringen. Kapitaalkosten zijn daarmee een kleinere belemmering voor de groei van wind- en zonneparken.

Fukushima

In eerste instantie steekt Goldman het ingelegde geld vooral in zonne-energieprojecten. Later komen waarschijnlijk ook windparken en andere duurzame energieprojecten in aanmerking voor financiering uit het fonds.

Sinds de aardbeving in 2011 en de kernramp bij Fukushima investeert Japan meer in duurzame energie. Goldman Sachs is hier vanaf 2013 bij betrokken en hielp sindsdien ruim tien zonneparken voor in totaal $ 74 mln aan financieringen.

Bron: Reuters, BNEF | Foto: Moyan Brenn, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)