26-05-2015 17:37 | Door: Thijs ten Brinck

Een crowdfund-zonneweide bij de Oostenrijkse hoofdstad Wenen verkocht binnen een kwartier uit. In Nederland groeit de markt voor collectieve zonne-projecten dit jaar met 350 procent.

Huishoudens die het eigen dak al vol hebben liggen, of die op het eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen installeren, dragen steeds vaker financieel bij aan collectieve zonne-energieprojecten.

In Nederland zijn er volgens onderzoek van Zonnepanelendelen al 41 van dit soort projecten gerealiseerd. De start-up, zelf goed voor twee vijfde van de zonfinancieringsprojecten in Nederland, verwacht dat er in 2015 in totaal voor € 4,5 mln in zonnedaken en zonneparken geïnvesteerd wordt door particulieren.

Oostenrijk en Duitsland

Ook de Duitsers en Oostenrijkers springen enthousiast in de de markt voor Schwarmfinanzierung van zonnepanelen. Een project van Wien Energie was vorige week binnen een kwartier uitverkocht. In totaal hebben 5.000 investeerders via de Weense energieleverancier al voor € 20 mln aan zonneparken gerealiseerd.

Het Duitse Sonneninvest lanceerde vorige week ook zonne-investeringsactie waarmee het in totaal € 1 mln hoopt op te halen. De teller bij deze crowdfundcampagne stond binnen zeven uur al op € 100.000 en staat inmiddels op € 265.000.

Bron: ORF, ZonnepanelenDelen, SolarServer | Foto: ZonnepanelenDelen