09-10-2012 17:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is  €50.000.000, het bedrag dat chemieconcern BASF jaarlijks kwijt is aan rapporten over de veiligheid van hun producten. “De kosten zijn hoog, maar het is het geld waard”, dat antwoordde Ronald Drews, vice president voor chemische regelgeving en handelscontrole bij BASF, op de vraag of de Europese wetgeving REACH heeft geholpen om innovatie in de chemische sector te bevorderen en veiligere producten op de markt te brengen .

Een opmerkelijke uitspraak, omdat de REACH regelgeving die bedrijven verplicht om duizenden milieugevaarlijke stoffen te registreren, niet bepaald hartelijk door de industrie werd ontvangen. BASF was een van de meest vurige lobbyisten tegen de milieu- en gezondheidsdoelstellingen van REACH.

Radicale omslag

Zes jaar na de introductie van de wet bereidt de Europese Commissie zich voor op een evaluatie van de controversiële wetgeving. BASF lijkt zijn communicatiestrategie sindsdien radicaal te hebben omgegooid.

Volgens Drews heeft het bedrijf zo’n 250 mensen aan moeten nemen om de REACH dossiers voor te bereiden. Drews verwacht in tien jaar meer dan 5000 dossiers klaar te moeten maken, wat het bedrijf tussen de €500 en 550 mln euro gaat kosten.

Bron: Euractiv Foto: BASF