15-09-2011 12:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse overheid kan zorgen voor een schoner milieu en tegelijkertijd bezuinigen, wanneer het milieuschadelijke subsidies afschaft. In 2010 bedroegen deze subsidies 5 tot 10 miljard euro in de sectoren energie, verkeer en landbouw.

Dit is een bewering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie vindt dat milieuschadelijke subsidies een verkeerd prijssignaal afgeven. Milieuvervuiling wordt hiermee niet bestraft, maar juist beloond.

Eén van de milieuschadelijke subsidie die door de overheid afgeschaft kan worden is rode diesel. Deze diesel wordt gebruikt door voertuigen die niet onder wegverkeer en pleziervaart vallen. Door deze subsidie te schrappen kan de overheid 235 miljoen euro per jaar besparen.

De OESO adviseert de Nederlandse overheid om sommige subsidies zelf af te schaffen, terwijl andere subsidies beter op Europees niveau aangepakt kunnen worden. Hierdoor worden grenseffecten vermeden en wordt voorkomen dat Nederlandse bedrijven minder goed kunnen concurreren met bedrijven uit andere Europese landen.

Bron: Duurzaamopweg.nl

Foto: Alejandro Espinosa