08-06-2015 09:20 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse investeerder NextEnergy Capital bereidt een beursgang voor voor NextEnergy European Solar Utility. Deze yieldco investeert in zonneparken en verwacht een effectief rendement tot 12 procent.

De nieuwe Britse onderneming heeft 1.3 gigawatt aan zonne-energieparken op het oog. Voor ruim 400 megawatt aan Europese zonneparken lopen er al onderhandelingen, of zijn er biedingen gedaan. Het zwaartepunt van de aankopen zal liggen in Italië en Spanje.

Michael Bonte-Friedheim, CEO van NextEnergy Capital, zegt dat de markt voor zonnepanelen in deze landen nog zeer gefragmenteerd is. Met name door de snelle groei van de sector. De markleider in Italië heeft nog geen 5 procent van de markt in handen, in Spanje is de grootste speler goed voor 13 procent van de zonneparken.

“Als industriële speler willen we een consolidatieslag op gang brengen”, zegt Bonte-Friedheim op de site SeeNews. ”We hebben een langetermijninvesteringshorizon en we kunnen zowel de operationele kosten als de kapitaalskosten omlaag brengen.”

Beheermaatschappij

NextEnergy European Solar Utility wordt een yieldco, genoteerd aan de London Stock Exchange. Yieldco’s investeren in bestaande duurzame energieparken of in projecten in een vergevorderd stadium van ontwikkeling. De op de beurs verhandelbare yieldco’s maken geld vrij voor de moederbedrijven. Die doen daarmee meer risicovolle investeringen in nieuwe wind- en zonne-energieprojecten.  

De scope van NextEnergy European Solar Utility is continentaal Europa. In Groot Brittannië heeft NextEnergy Capital al het dochterbedrijf WiseEnergy, dat 200 megawatt aan Britse zonneparken in beheer heeft.

Bron: PV Tech, Seenews | Foto: gianni del bufalo, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)