14-06-2015 10:04 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse bedrijven First Solar en Sunpower brengen samen een nieuwe yieldco naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De nieuwe onderneming wordt eigenaar van verschillende zonneparken.

First Solar en Sunpower hopen $ 483 mln op te halen met de beursgang van de yieldco, die ze 8point3 hebben gedoopt. Bij de lancering is 432 megawatt aan zonne-energieprojecten ondergebracht in de yieldco.

8point3 belegt hoofdzakelijk in grote zonneprojecten in ontwikkelde landen. Onder meer een zonnepark van 108 megawatt in Californië, dat bijna wordt opgeleverd, is onderdeel van de portfolio. Verder heeft het de eerste keus op een pijplijn van 1.100 megawatt aan andere zonneprojecten die in aanbouw of in planning zijn bij First Solar en Sunpower.

Sinds 2005 hebben First Solar en SunPower in de Verenigde Staten samen bijna 40 procent van alle zonne-energie capaciteit gerealiseerd. De samenwerking voor de yieldco is opvallend. De bedrijven zijn of waren lange tijd grote concurrenten. 

De meeste yieldco's worden opgericht als dochteronderneming van een individuele ontwikkelaar van hernieuwbare energieprojecten. Deze brengen gerealiseerde zonneweides en windparken onder in nieuwe bedrijven met een voorspelbaar rendement. Met het geld dat de yieldco's op de beurs opbrengen investeren de ontwikkelaars van hernieuwbare energie projecten in nieuwe parken. In die vroege fase is een investering risicovoller en daarmee minder aantrekkelijk voor beleggers op de beurs.

Bron: BNEF, Recharge News | Foto: Bart Speelman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)