24-06-2015 13:32 | Door: Thijs ten Brinck

De Green Investment Bank, een investeringsvehikel voor hernieuwbare energieprojecten van de Britse overheid, overweegt een deel van de aandelen te verkopen aan private partijen.

De Green Investment Bank (GIB) is door de Britse overheid in 2012 opgericht en voorzien van van £ 3.8 mrd (€ 5,4 mrd) aan investeringskapitaal. Op dit moment heeft het instituut £ 2 mrd daarvan geïnvesteerd, ondermeer in windparken, energiezuinige datacentra en innovatieve afvalverwerkers.

De nieuwe regering van de recent herkozen Britse premier Cameron overweegt de staatsbank deels in private handen te brengen, schrijft de Britse nieuwszender SkyNews op zijn website.

Winstgevend

Voorafgaand aan de Britse verkiezingen zei Vince Cable, de toenmalige staatssecretaris voor het Britse bedrijfsleven: "We kijken naar verschillende opties om privaat kapitaal in de GIB te brengen. Daarmee krijgt de bank meer operationele vrijheid en de mogelijkheid om geld te lenen in de mainstream financiële markten."

De Green Investment Bank was in 2014 voor het eerst winstgevend. SkyNews schrijft dat er onder andere uit de hoek van pensioenfondsen interesse is voor een aandeel in de groene ontwikkelingsbank. Een beursgang ligt volgens de nieuwszender niet voor de hand, en de verwachting is dat de Britse overheid nog lange tijd een aandeel in de GIB zal aanhouden.

Bron: SkyNews, BusinessGreen | Foto: OliBac, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)