02-07-2015 14:29 | Door: Thijs ten Brinck

Het Franse energiebedrijf Engie, voorheen GDF Suez, neemt voor ongeveer € 200 mln 95 procent van de aandelen van Solairedirect over. Engie wil zonneparken aanleggen in Azië en Midden-Amerika.

Solairedirect is een Franse ontwikkelaar van grote zonneparken. Het bedrijf heeft op dit moment 486 megawatt aan zonnepanelen gerealiseerd, verspreid over bijna zestig projecten. Engie en Solairedirect samen hebben daarnaast nog ongeveer 5.000 megawatt aan zonneprojecten in de pijplijn.

“De zon is de energiebron van de toekomst, zegt COO Isabelle Kocher van Engie in een interview met Bloomberg. “Het is de energiebron met het grootste ontwikkelingspotentieel. Zon is niet langer een niche die op subsidie draait.”

Duurzame expansie

Engie kondigde eerder aan zijn geïnstalleerd vermogen aan duurzame energie voor 2025 te verdubbelen, wereldwijd tot 16.000 megawatt. Het Franse energiebedrijf heeft grote posities in nucleaire energie en de gassector. CEO Gerard Mestrallet van Engie zegt dat zonneprojecten, met prijzen tussen de $ 60 en $ 90 per megawattuur, ‘totaal concurrerend’ zijn met nieuwe kerncentrales. Solairedirect heeft in deze markt reeds een goede positie opgebouwd.

Engie is nu grootaandeelhouder van Solairedirect. Het huidige management van de zonneparkontwikkelaar verdeelt de overgebleven 5 procent van de aandelen.

Bron: Bloomberg | Foto: Juanedc, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)