09-11-2012 09:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De meeste bedrijven tonen te weinig duurzaam leiderschap, maar er zijn ook een aantal die laten zien hoe het wél moet.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Tomorrow Value Research van het internationale onderzoeksbureau Two Tomorrows, dat voor de negende keer werd uitgevoerd. Ruim tweederde van ’s werelds grootste bedrijven scoorde onder de maat als het om duurzaam leiderschap gaat.

Het rapport laat zien dat duurzaamheid bij bedrijven steeds meer ruimte krijgt binnen de kernactiviteiten en op het niveau waar de belangrijkste beslissingen worden genomen. Echter, als het puntje bij paaltje komt en goede bedoelingen in de praktijk moeten worden gebracht hapert het nog wel eens.

Toonaangevend

Licht aan het einde van de tunnel komt van tien bedrijven, waaronder General Electric (GE), Panasonic en Ford. Volgens Two Tomorrows kan de bedrijfsvoering van deze ondernemingen als voorbeeld dienen.

Deze bedrijven doen het goed doordat zij heldere doelen koppelen aan de categorieën klimaatverandering, milieu en C02-uitstoot, en de waardeketen. Belangrijk hieraan is dat de doelen meetbaar en tijdsgebonden zijn opgesteld.

Ook GE is van de partij. Sinds 2005 is het elektronicaconcern begonnen met het programma Ecomagination, een initiatief dat de ontwikkeling van duurzame producten stimuleert. In 2010 rolden 22 producten onder de Ecomaginationlijn van de productieband af.

Toch niet zo duurzaam

Verder is het opvallend dat het rapport 10 van 19 bedrijven die het best presteren volgens de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) volgens het onderzoek van Two Tomorrows onder de maat scoren. Deze bedrijven hebben in het onderzoek van Two Tomorrows een score van onder de 70 procent, het percentage dat nodig is om onder de duurzame leiders te vallen.

Gemiddeld genomen scoorde de negentien beste bedrijven van de DJSI beter dan de 25 grootste bedrijven uit de wereld: 69 tegenover 54 procent.

Bron: Environmentalleader

Foto: John