08-07-2015 07:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse SunEdison, een grote ontwikkelaar van hernieuwbare energieprojecten, brengt ruim 900 megawatt aan opgeleverde windparken onder in de yieldco Terraform Power.

Terraform Power, het dochterbedrijf van SunEdison, neemt een groot portfolio aan windparken in de Verenigde Staten en in Canada over van het Amerikaanse bedrijf Invenergy. Invenergy is naar eigen zeggen Amerika's grootste onafhankelijke windenergiebedrijf. Met de deal is $ 2 mrd gemoeid.

Een aantal windparken ter grootte van 470 megawatt is direct aan de portfolio van Terraform Power toegevoegd. Nog eens 460 megawatt is aangekocht door SunEdison zelf, samen met andere investeerders. Ook dit aandeel vloeit op termijn door naar het dochterbedrijf Terraform Power.

Expansie yielco’s

SunEdison heeft zijn yieldco’s in korte tijd voorzien van veel nieuwe duurzame energieprojecten. Halverwege juni 2015 kocht het voor Terraform Global de bedrijven Globeleq Mesoamerica en Continuum Wind Energy in respectievelijk Midden-Amerika en Azië. Terraform Global is eveneens een dochteronderneming van SunEdison. Dit bedrijf investeert vooral buiten Noord-Amerika in wind- en zonneparken.

Beide ondernemingen zijn genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Omdat voor gerealiseerde of bijna voltooide duurzame projecten de ontwikkelingsrisico's al achter de rug zijn, vormen yieldco's aantrekkelijke investeringen voor institutionele beleggers.

Duurzame energie in Europa

Ook in Europa raakt het yieldco-model meer in zwang. De Britse investeerder Foresight Group heeft naar eigen zeggen 400 megawatt aan zonnepaneleninstallaties bij elkaar gekocht in Groot-Brittannië.

NextEnergy European Solar Utility, ook uit Groot-Brittannië, richt zich vooral op Zuid-Europa. Het concern wil in de komende vier jaar een portfolio van ruim € 2 mrd aan zonneparken opbouwen in Italië en Spanje.

“Als je kijkt naar de recente financiële ontwikkelingen als gevolg van de situatie in Griekenland, dan zie je dat de beursgenoteerde zonneparken nauwelijks worden geraakt”, zegt Michael Bonte-Friedheim, CEO van NextEnergy Capital in een interview met Bloomberg New Energy Finance. “Het inkomen dat de installaties genereren, is niet onderhevig aan kortetermijnpolitiek.”

Bron: Reuters, PV-Tech, Invenergy | Foto: Wilson Hui, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)