20-07-2015 07:04 | Door: Thijs ten Brinck

Op een VN-top in Ethiopië hebben de 193 lidstaten toegezegd om vanaf 2020 samen jaarlijks $ 100 mrd te investeren in hernieuwbare energie en andere duurzame projecten.

Wereldleiders van 193 landen hebben in Addis Ababa, Ethiopië, drie dagen onderhandeld over de financiering van duurzaamheidsmaatregelen. Naast de toezegging om $ 100 mrd te investeren, bekrachtigden de landen op ook de toezegging om subsidies op fossiele energie af te bouwen.

“Dit is een essentiële stap voorwaarts in het realiseren van een duurzame toekomst”, zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties over het akkoord, schrijft de website Businessgreen. “Het biedt een wereldwijd raamwerk voor de financiering van maatschappelijk verantwoorde ontwikkelingen.”

Klimaattop

De Indier Harjeet Singh, klimaatexpert bij de internationale NGO ActionAid, die strijdt tegen armoede, is minder enthousiast. “Dit is niets meer dan holle retoriek”, zegt Singh. “We zijn blij met de suggestie dat er minder geld gaat naar fossiele industrie, en meer naar duurzame initiatieven. Maar dit document bevat geen enkel concreet plan.”

De VN-top in Addis Ababa is een van de voorbereidende bijeenkomsten in aanloop naar de grote VN klimaattop in Parijs in december. De onderhandelaars moeten daar overeenstemming bereiken over een nieuw, wereldwijd klimaatverdrag.

Bron: Businessgreen | Foto: Christopher John SSF, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)