22-07-2015 09:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse duurzame energieconcern SunEdison trekt de knip voor grote overnames in het thuisland en in Brazilië. De aankopen worden ondergebracht bij SunEdison-dochterbedrijven.

In de Verenigde Staten neemt Edison het bedrijf Vivint over. Vivint is vooral sterk in de zonnepanelenmarkt voor huishoudens en kleine bedrijven, een deel van de energiemarkt waarin SunEdison nog nauwelijks vertegenwoordigt is. Met de deal is $ 2,2 mrd gemoeid.

Een groot deel van de geleverde zonnepanelen houdt Vivint na installatie in beheer voor de huiseigenaren, waarbij het de opwegekte zonnestroom verkoopt aan de gezinnen. SunEdison brengt ruim 500 megawatt van deze draaiende zonnepaneleninstallaties onder in zijn  yieldco Terraform Power.

Wind en waterkracht in Brazilië

Met het Braziliaanse bedrijf Renova Energia is SunEdison overeengekomen 2,2 gigawatt aan windparken over te nemen. Deze parken zijn operationeel of in aanbouw in Brazilië. SunEdison zal Renova betalen in aandelen in het dochterbedrijf Terraform Global. Renova krijgt bovendien het recht een van de bestuursleden van Terraform Global te benoemen.

De precieze waarde van de transactie wordt vastgesteld bij aanstaande de beursgang van Terraform Global. Naar verwachting gaat het om $ 4 mrd tot $ 4,5 mrd. In aanloop naar de beursgang nam Terraform Global voor $ 500 mln al enkele windparken en waterkrachtcentrales over van Renova.

De nieuwe SunEdison-yieldco Terraform Global, die investeert in operationele hernieuwbare energieprojecten buiten de VS, heeft recent ook in andere delen van Zuid- en Centraal-Amerika en in India al grote aankopen gedaan. In juni 2015 kocht het daar ongeveer 2 gigawatt aan duurzame projecten.

In Groot-Brittannië heeft SunEdison ook nog de Mark Group overgenomen, een zonnepanelenleverancier waar SunEdison al langer mee samenwerkte. Financiële details van deze deal zijn niet bekend gemaakt.

Bron: Forbes, ReCharge News, SunEdison | Foto: Carla Wosniak, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)