04-12-2012 11:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De duurzaamheid van de toeleveringsketens van Nederlandse multinationals is het afgelopen jaar toegenomen. Electronicaproducent Philips is hierin koploper.

Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO) naar de duurzaamheid van de toeleveringsketens van veertig Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Sinds 2006 is vooruitgang geboekt op de drie onderzochte criteria: bestuur en strategie, beleid, en management. De VBDO noteerde verbetering in verschillende sectoren, van de chemicalieënindustrie tot de voedsel- en landbouwindustrie.

Philips aan de top

Electronicaproducent Philips staat dit jaar aan de top met een gemiddelde score van 96 procent. Op de tweede en derde plek staan chemiebedrijf DSM en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM met respectievelijk 92 procent en 87 procent. Air France-KLM is met een toename van 28 procent ook de grootste stijger. Op de vierde plek staat producent van voedingsmiddelen Unilever.

Onderaan de lijst staan biotechbedrijf Pharming Group, leverancier van productiemachines ASM International en Aalberts Industries, specialist in industriële producten, systemen en processen.

Grote vooruitgang

Over de linie boekten bedrijven de grootste vooruitgang op het gebied van beleid richting toeleveranciers. Sinds 2010 is de duurzaamheid in dit deel van de keten met 18 procent toegenomen tot 55 procent. De meeste bedrijven hebben een code waar leveranciers zich aan moeten houden.

De reikwijdte van deze codes varieert echter enorm. Sommige bedrijven gaan uitgebreid op duurzaamheid in, terwijl andere leverancierscode’s slechts richtlijnen bevatten. Uit het rapport blijkt tevens dat veel bedrijven geen controlesysteem hebben. En bijna de helft van de onderzochte bedrijven refereert helemaal niet naar milieuvraagstukken.

Bijna driekwart van de beursgenoteerde besturen hebben duurzaamheid opgenomen in hun strategie. Dat is echter onder andere te danken aan het abstracte en algemene karakter van dit criterium. Ook hebben de meeste bedrijven analyses gedaan over hun toeleveringsketens, hoewel duurzaamheid niet altijd even expliciet terugkomt. Bedrijven blijven vaak laks wat betreft transparantie.

Vergelijking tussen verschillende sectoren

Het rapport geeft de onderzochte bedrijven informatie over de duurzaamheid van hun toeleveringsketens. Maar in plaats van slechts de focus te leggen op de aard van de maatschappelijk verantwoorde activiteiten van de bedrijven, richt dit rapport richt zich op het bestuur en management van de toeleveringsketens. Dit maakt vergelijking mogelijk tussen de verantwoordelijkheid van het toeleveringsbeleid van bedrijven in verschillende sectoren.

Bron: VBDO

Foto: Chuwasg