04-08-2015 15:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het crowdfundplatform ZonnepanelenDelen is samen met energiebedrijf GreenChoice een campagne gestart voor de aanleg van zonnepanelen op het dak van een groothandelshowroom in Den Haag.

Met 160 zonnepanelen wordt de installatie bovenop de showroom van horecagroothandel Royal Matic in Den Haag niet de grootste van Nederland. Maar door slim te financieren, en direct gebruik te maken van de opgewekte duurzame energie, kan het project zonder subsidie worden gerealiseerd.

“Dit project is een belangrijk voorbeeld voor zonne-energie in Nederland”, zegt Sven Pluut van ZonnepanelenDelen. “Het laat zien dat ook zonder subsidie, met crowdfunding, een rendabele business case is te maken.”

Korting op de energierekening

Via de website van ZonnepanelenDelen kan iedereen investeren in het project. Dat kan al vanaf € 25, en levert een rendement op van tot 5 procent per jaar. In totaal is er voor de realisatie € 45.000 nodig.

Omdat Royal Matic de opgewekte stroom zelf direct gebruikt, hoeft het bedrijf geen energiebelasting over gesaldeerde stroom te betalen. Dat voordeel komt ten goede aan de investeerders. Investeerders die klant zijn bij GreenChoice krijgen de opwekte stroom daarbij als korting op de eigen energierekening. Andere investeerders krijgen jaarlijks een bedrag uitgekeerd.

Platte bedrijfsdaken zoals het dak van Royal Matic zijn er in Nederland veel. Met de vernieuwende financieringsmethode kunnen MKB-ondernemers en consumenten profiteren van de ongebruikte ruimte, zonder aanspraak te maken op subsidies.

Bron: ZonnepanelenDelen | Foto: star5112, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)