05-08-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse verzekeraar Munich Re helpt bij de ontwikkeling van een geothermieproject in Kenya, door in een vroege fase de proefboringen te verzekeren.

In een gebied op honderd kilometer afstand van de Keniaanse hoofdstad Nairobi werkt het consortium Akiira Geothermal Limited aan een aardwarmteproject.

In het gebied is, verspreid over verschillende projecten, al 500 megawatt aan geothermische elektriciteitscentrales in bedrijf. Toch blijft het boren naar aardwarmte een risicovolle investering.

“Geothermieprojecten zijn lastig te financieren”, zegt Hezy Ram, CEO van een van de projectpartners. "De proefboringen zijn daarbij het spannendst. Als blijkt dat een hoopvolle locatie toch niet de gewenste opbrengst levert dan zijn een dure boring en alle intensieve voorbereidingen voor niets geweest.”

Garanties

Het Akiira Geothermal-project kan op termijn een omvang van 140 megawatt krijgen. In de eerste fase, van 70 megawatt, verzekert Munich Re de uitvoer van maximaal acht boringen. De projectpartners verwachten op dieptes van 1,5 tot 2,5 kilometer een rendabele warmtebron te kunnen aanboren.

Dankzij de garanties die Munich Re biedt, kan het project andere financiers aantrekken, en kan het ambitieuze project doorgang vinden.

Bron: Munich Re, Frontier Investment Management | Foto: Wajahat Mahmood, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)