11-12-2012 13:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Terwijl overheden besluiteloos blijven op het gebied van duurzaamheid, hakt het bedrijfsleven knopen door.

Dat concluderen Ceres, Calvert en het Wereld Natuur Fonds. Het rapport Power Forward: Why the World Largest Companies are Investing in Renewable Energy laat zien dat ’s werelds grootste bedrijven duurzaamheid actief oppakken. De bedrijven hebben doelstellingen opgesteld over CO2-reductie, duurzame energie of beide.

96 van de 173 ’s werelds grootste bedrijven hebben doelstellingen opgesteld om hun CO2-uitstoot te verminderen. Van die ondernemingen streven er 23 na om zelf duurzame energie op te wekken. 

“Als een meerderheid van ’s werelds grootste bedrijven investeert in schone energie zie je daar duidelijk de gevolgen van,” zei Mindy Lubbers, president van Ceres, een Amerikaans non-profit die als doel heeft duurzaam leiderschap in het bedrijfsleven te stimuleren. dat een coalitie van investeerders en  bedrijven vertegenwoordigt.

Slimme zet

“Bedrijven veranderen de situatie. Ze stimuleren significante investeringen in duurzame energie wereldwijd en voeren de druk op om de juiste beleids- en marktcondities in te voeren,” zei Marty Spitzer, directeur van de klimaatafdeling van het Wereld Natuur Fonds in de VS.

“ ’s Werelds grootste bedrijven investeren in duurzaamheid, omdat het een goede zakelijke keus is,” zei Bennet Freeman van Calvert, een Amerikaanse investeringsmaatschappij. “Ze zien brood in het differentiëren van hun energiebronnen, het minimaliseren van risico’s rondom brandstofkosten en het terugdringen van CO2-uitstoot. Wij raden bedrijven sterk aan om duurzame doelstellingen op te zetten en ze te halen. Wij geloven dat het bedrijven helpt om risico’s aan te pakken en concrete mogelijkheden creëert.”

Nog een hoop obstakels

56 procent is veel, maar het betekent ook dat 44 procent van ’s werelds grootste nog duurzame doelstellingen moet opstellen. Daarnaast is het nodig dat de bedrijven die duurzaamheid wel hoog in het vaandel hebben staan de verwezenlijking van hun ambities versnellen.

Wat daarbij zal helpen is consistent beleid van overheden. Volgens de onderzoekers zijn er drie grote problemen. Ten eerste is in sommige gebieden duurzame energie nog niet competitief met gesubsidieerde fossiele brandstof. Ten tweede veranderden overheden hun beleid meer dan eens, wat gemengde signalen afgeeft naar investeerders. Tot slot veranderen subsidies vaak, waardoor geldschieters een afwachtende houding aannemen.

Foto: Sakeeb

Bron: Crswire