14-12-2012 11:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op het moment worden 25 medewerkers van de Deutsche Bank, waaronder twee senior executives, ondervraagd vanwege belastingfraude omtrent de handel in CO2-emissierechten.

De fraude brengt de betrouwbaarheid van de Europese CO2-emissiehandel in het geding. Deze is essentieel voor het goed functioneren van de handel.

Vijf medewerkers van de Deutsche Bank moeten vandaag voor de rechter verschijnen na gisteren gearresteerd te zijn bij invallen in het hoofdkantoor van de bank en privéwoningen in Berlijn, Düsseldorf en Frankfurt. Officiers van justitie zochten bankpersoneel die verdacht worden van ernstige belastingontduiking, het witwassen van geld en belemmering van de rechtsgang. Honderden politiemedewerkers en belastinginspecteurs doorzochten de kantoren van de grootste geldschieter van Duitsland.

Verbeteringen tijdig doorgevoerd

In een verklaring die gisteren door de Deutsche Bank is afgelegd werd vermeld dat co-chief executive Jürgen Fitschen en directeur en chief financial officer Stefan Krause betrokken zijn bij de onderzoeken, omdat zij de belastingaangifte van 2009 hebben ondertekend. Later werd deze aangifte tijdig vrijwillig verbeterd zegt de Deutsche Bank, maar de aanklagers zijn niet overtuigd.

De onderzoeken maken deel uit van een breder EU-onderzoek naar fraude met betrekking tot de handel in CO2-emissierechten. Een hardhandig optreden eerder dit jaar leidde tot een reeks van arrestaties in het hele continent, onder meer bij de Deutsche Bank.

EU-lidstaten opgelicht voor € 5 mrd

Geschat wordt dat carrouselfraude, een vorm van belastingfraude waarin gefraudeerd wordt met de afdracht en teruggave van BTW,  de EU-lidstaten tot € 5 mrd  heeft gekost door gederfde belastinginkomsten.

De multinationale onderzoeksorganisatie Europol schat dat op het hoogtepunt van de fraude tot 90 procent van de hele handelmarkt gepleegd werd door fraudeurs. Het onderzoek kan nog maanden duren het is nog te vroeg om te zeggen of de invallen nieuw bewijs op zullen leveren.

Foto: wecand

Bron: BusinessGreen