12-08-2015 07:12 | Door: Thijs ten Brinck

In een interview met de Britse krant The Guardian waarschuwt CEO Henri de Castries van de grote Franse verzekeraar Axa beleggers om niet de laatste te worden die nog in kolen investeert.  

De investeringstak van de Franse verzekeringsmaatschappij Axa kondigde recent aan alle aan steenkool gerelateerde investeringen af te bouwen. De Castries, CEO van Axa, zegt in The Guardian tot nu toe niets negatiefs van aandeelhouders te hebben gehoord in reactie op dat besluit.

De Castries vergelijkt steenkool met asbestproducten. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw lieten maatschappelijk verantwoorde beleggers met posities in asbestverwerkers, die investeringen langzaam maar zeker vallen.

“Ik zeg niet dat dit hetzelfde is, maar er zijn sommige technieken en producten waarvan het overduidelijk is dat ze niet duurzaam zijn”, zegt de CEO in The Guardian. “Wil je dan echt de laatste investeerder zijn?”

Bilderberg

De Castries is, naast topman van Axa, ook de voorzitter van de Bilderberg-groep. De Bilderberg-groep is een organisatie, waarin internationale leiders uit de politiek en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

Op de Bilderberg-conferenties bespreken mensen met aanzienlijke invloed grote trends en uitdagingen op het wereldtoneel. Het klimaat hoort daar vermoedelijk ook bij.

De Castries vindt het voor Axa nog te vroeg om ook uit olie te stappen. Wat betreft steenkool is hij duidelijk. Maar de productie van olie en schaliegas is volgens de AXA-topman een ander verhaal.

Bron: The Guardian, Trouw | Foto: Axa