08-01-2013 11:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De waarde van alle CO2-markten wereldwijd daalde vorig jaar met 36 procent. Vooral in Europa is uitstoten van broeikasgassen spotgoedkoop.

De waarde van verhandelde CO2-uitstootrechten wereldwijd kromp van €95 mrd in 2011 naar €61 mrd vorig jaar. Dat ligt hoofdzakelijk aan de lage prijzen die betaald moeten worden voor het recht om één ton CO2 uit te stoten. In 2011 was dat nog gemiddeld €11,4 per ton. Eind vorig jaar daalde de prijs tot €6,4 per ton.

Emission Trade System

CO2-handelssystemen zijn in het leven geroepen om milieukosten door te berekenen aan bedrijven. Sinds de internationale afspraken die hierover zijn gemaakt in 1997 in Kyoto, Japan, zijn meerdere landen hun afspraken nagekomen.

Europa komt zijn afspraken behoorlijk na aangezien het de grootste CO2-markt ter wereld huisvest. Andere landen met een werkend systeem zijn Nieuw-Zeeland en Australië. De VS en Japan hebben elk regio’s met een CO2-markt. Ook China begint her en der met proeven.

Europa heeft de kaarten in handen

Als het op de wereldwijde CO2-handelsprijs aankomt heeft Europa de kaarten in handen. Door teveel uitgedeelde CO2-rechten en de economische crisis zijn de prijzen voor een CO2-uitstootrecht echter drastisch gedaald

In 2006 leek het goed te gaan toen de prijs voor een CO2-uitstootrecht boven de €30 stond. Toen bedrijven erachter kwamen dat er meer uitstootrechten op de markt waren dan er werd uitgestoten daalde de prijs in 2007 tot bijna nul.

De Europese Commissie heeft de middelen om het tij te keren. Een optie die wordt overwogen is om een groot aantal uitstootrechten ongeldig te maken waardoor er meer schaarste op de markt ontstaat. Een andere mogelijkheid is om uitstootrechten voor nog onbelaste takken van de economie niet uit te delen, maar te veilen.

Optimisme

Guy Turner, expert bij Bloomberg op het gebied van CO2-markten is minder pessimistisch: ”Markten gaan door pieken en dalen. Gegeven dat de CO2-markt pas [zo kort] bestaat en tot voor kort nog niet gekrompen is in termen van marktomvang, denk ik dat de het de financiële crisis behoorlijk goed is doorgekomen.”

Bron: Euractiv

Foto: Marfis