24-08-2015 15:32 | Door: Dimitri Reijerman

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft groene obligaties uitgegeven ter waarde van € 600 miljoen. De zogeheten climate awareness bonds zijn bedoeld voor investeringen in duurzame projecten.

De financiële instelling zegt, in aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs eind dit jaar, investeringen in milieuvriendelijke projecten in Europa verder aan te willen jagen.

Volgens de EIB is er veel vraag naar zijn groene obligaties. Zo wordt de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam als belangstellende partij genoemd. Ook stelt de bank dat groene obligaties in de politiek inmiddels erkenning hebben gevonden als een geschikt middel om klimaatverandering tegen te gaan.

CO2-uitstoot tegengaan

De climate awareness bonds zijn bedoeld voor projecten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen of inspelen op klimaatverandering. Ook initiatieven voor het opwekken van duurzame energie worden gesteund.

De investeringsbank heeft voor deze uitgifte al twee keer eerder groene obligaties uitgegeven, respectievelijk voor 3 mrd en € 1,5 mrd.

De EIB is in toenemende mate gericht op het financieren van groene projecten. In 2013 besloot de instelling niet langer te investeren in vervuilende kolencentrales. In totaal heeft de EIB € 10 mrd in milieuvriendelijke projecten geïnvesteerd.

Bron: Business Green | Foto: Thijs ter Haar, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)