31-08-2015 18:02 | Door: Dimitri Reijerman

Actiam, het voormalige SNS Asset Management, heeft vier fondsen aangekondigd op basis van de MSCI-indices waarin uitsluitend 'verantwoorde' ondernemingen zijn opgenomen.

Het gaat om de fondsen Wereld, Europa, Noord-Amerika en Pacific, waarbij de data van indexprovider MSCI wordt gebruikt.

In deze nieuwe fondsen worden bedrijven in de indices gescreend op verantwoord ondernemen. Zo wordt gekeken naar mensenrechten, milieubeleid en fundamentele arbeidsrechten. Volgens Actiam zijn het daarmee de eerste Nederlandse passieve aandelenfondsen die op een duurzame en verantwoorde wijze beleggen.

Bedrijven die 'verdacht' zijn, zoals ondernemingen die actief zijn in de wapenhandel of een slechte reputatie genieten op het gebied van mensenrechten, worden niet in de lijst opgenomen. Dat betekent dat bijvoorbeeld Airbus en Boeing niet via deze fondsen worden verhandeld, omdat deze vliegtuigbouwers ook actief zijn in de wapenhandel.

Dialoog en stemrecht

Actiam zegt in het FD dat het in tegenstelling tot concurrenten, zoals het ESG-efg-fonds van iShares, zelf zijn selectiebeleid uitvoert. Ook poogt het fonds met ondernemingen als Glencore en Shell een 'dialoog' aan te zullen gaan in de hoop dat dit zorgt voor een gedragsverbetering. Tevens zegt Actiam dat het actief gebruik gaat maken van zijn stemrecht.

Rabobank en Staalbankiers hebben toegezegd de zogeheten Verantwoorde Index Aandelenfondsen van Actiam aan te gaan bieden. Actiam verwacht dat ook andere financiële dienstverleners de duurzame fondsen gaan aanbieden.

Bron: Actiam | Foto: Perpetual Tourist, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)