08-09-2015 10:19 | Door: Dimitri Reijerman

In de Amerikaanse staat Californië is een wet aangenomen die twee pensioensfondsen voor ambtenaren verplicht om uit de kolensector te stappen.

Volgens de wet moeten de fonden CalPers en CalStrs, pensioensfondsen voor leraren en ambtenaren, hun belangen in de kolensector afbouwen of verkopen. Dit geldt echter alleen voor het gebruik van kolen om energie op te wekken. De metaalsector is uitgezonderd. De deadline ligt op juli 2017.

CalPers en CalStrs hebben gezamenlijk $ 476 mrd in kas. In de steenkolensector heeft CalPers naar schatting $ 100 tot $ 200 mln aan belangen, met name in mijnbouwbedrijven. CalStrs komt uit op circa $ 40 mln, meldt Reuters. De pensioenfondsen kunnen besluit te desinvesteren door hun waardepapieren in een keer op de markt te verkopen of door hun aandeel geleidelijk af te bouwen.

Onvoldoende rendement

De opsteller van de wet, senaatsvoorzitter Kevin de León, stelt dat de pensioenfondsen van de staat uit de kolensector moeten stappen omdat deze niet langer voldoende rendement behaalt voor de deelnemers aan het fonds. De kolensector in de VS heeft het momenteel zwaar, mede door de lage kolenprijs en de toenemende tendens van partijen die zich uit de vervuilende sector terugtrekken.

Daarnaast stelt De León dat het financieren van bedrijven die actief zijn in de steenkool in strijd is met de duurzame beginselen van Californië en dat het een nadelige invloed heeft op de volksgezondheid. Tegenstanders spreken echter van gelegenheidswetgeving die is opgesteld op basis van emoties.

Opties

In Nederland woedt ook een discusscie over de vraag of pensioenfondsen desnoods gedwongen moeten worden om te desinvesteren in sectoren als steenkool. Een recent onderzoek laat zien dat deelnemers aan een pensioenfonds vooral keuzevrijheid wil om te kiezen of er belegd moet worden in omstreden fondsen, zoals wapenfabrikanten of oliebedrijven.

Bron: Reuters | Foto: martin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)