25-01-2013 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De CO2-prijs daalde donderdag met 40 procent, nadat een voorstel van de Europese Commissie over de CO2-markt werd verworpen.

De Europese Commissie stelde in een vergadering van het Europees parlement over CO2-rechten voor om de uitgifte van CO2-rechte, ter waarde van €900 mln, uit te stellen. De Commissie wilde door het uitstel de CO2-markt krapper maken, waardoor de prijs omhoog zou moeten gaan. De industrie- en energiecommissie verwierp dit voorstel echter.

Handelaren verloren door de tegenstem het vertrouwen dat de prijs op korte termijn omhoog zou gaan, wat resulteerde in het massaal verkopen van CO2-rechten. Het dieptepunt werd bereikt toen een enkel CO2-recht nog maar €2,81 waard was. Later op de dag stegen de prijzen naar €4.

CO2-markt

Veel Europarlementariërs zijn om principiële redenen tegen ingrijpen op de CO2-markt, maar ook vrezen een aantal parlementariërs dat een hoge CO2-prijs alleen maar zorgt voor een hogere energierekening. De komende maand vergadert het Europees Parlement verder over de vraag of de Europese Commissie het recht heeft om in te grijpen in de CO2-markt.

De CO2-markt is het belangrijkste Europese klimaatinstrument. Grote bedrijven hebben een aantal CO2-rechten, die aangeven hoeveel CO2 ze mogen uitstoten. Wanneer ze meer willen uitstoten, moeten ze extra CO2-rechten kopen. Doordat de prijzen van deze rechten, mede door de crisis, zo laag zijn, zijn veel bedrijven eerder geneigd extra rechten te kopen in plaats van iets te doen aan hun CO2-uitstoot.

Volgens analisten moet een emissierecht meer dan €20 waard zijn, voordat bedrijven écht werk gaan maken van energiebesparing. Zo becijferde Pitt & Sherry dat in Australië de CO2-uitstoot met 0,6 procent is afgenomen, terwijl de economie in 2011 met 2,1 procent groeide. In het land is de prijs voor een CO2-recht dan ook vele malen groter: ongeveer €18.

Bron: NuZakelijk

Foto: James Murdoch via Flickr.com