10-09-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

In de nieuwe Dow Jones Sustainability Index prijkt AkzoNobel voor de vierde maal als koploper in de sector Materials. Diverse vernieuwende producten en een duurzame strategie helpen AkzoNobel daarbij.

De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) verschijnt sinds 1999 en wordt in de financiële markten gezien als de toonaangevende index van duurzame beursgenoteerde ondernemingen. In de lijst van 2015 staan in totaal 3.470 bedrijven die in aanmerking komen, waaronder 600 Europese ondernemingen en 2.500 wereldwijd handelende bedrijven.

AkzoNobel mag zich dit jaar wederom rekenen tot de DSJI-lijstaanvoerder in de sector Materials. Volgens RobecoSAM, dat samen met Dow Jones de duurzaamheidsindex vaststelt, laat het Nederlandse chemiebedrijf wederom structurele verbeteringen zien in zijn duurzaamheidsbeleid.

Zo weet AkzoNobel steeds meer inkomsten te genereren uit zijn eco-premium producten, en verbetert de onderneming de energie-efficiency van zijn productielijnen. Daarnaast worden de filantropische initiatieven van AkzoNobel, waaronder het Human Cities-project voor het opzetten van smart cities, en het gevoerde personeelsbeleid geprezen.

Duurzame producten

Een opvallende categorie producten van AkzoNobel zijn de performance coatings. De coating Intersleek bijvoorbeeld, verhindert de aangroei van schelpen en algen op scheepsrompen. De coating is niet giftig, maar zo glad dat organismen er zich niet aan kunnen hechten. Hierdoor blijft de stroomlijn van de scheepsromp intact en daalt het brandstofverbruik.

AkzoNobel verkoopt ook zonreflecterende verf voor buitenmuren. De chemiegigant claimt dat gebouwen die voorzien zijn van deze verf tot 15 procent op de energiekosten kunnen besparen, omdat airco's minder vaak inschakelen door het koelende effect van de verf.

In Groningen en Twente bekijkt het chemieconcern of het energie op kan slaan in zoutcavernes. Door lucht samen te persen, bijvoorbeeld met overtollige wind- en zonne-energie, kan stroom uit duurzame bronnen tijdelijk opgeslagen worden. Daarnaast maakt AkzoNobel in zijn nieuwe kantoor in Amsterdam Zuid gebruik van warmtekoudeopslag.

Bron: DSJI | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)