10-09-2015 18:01 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandste start-up Peerby start onder de naam Peerby Go een verhuurdienst, waarmee particulieren spullen kunnen verhuren. De dienst start in Amsterdam.

Peerby is gegroeid door particulieren de mogelijkheid te bieden om via een online platform spullen aan elkaar kosteloos uit te lenen. Een volgende stap is Peerby Go, waarbij de start-up een verhuurmodel hanteert.

Gebruikers van Peerby kunnen via de website spullen aanbieden die zij willen verhuren aan particulieren, zoals gereedschap, een hogedrukspuit of een ladder. Via Peerby Go kunnen andere Peerby-abonnees deze spullen huren.

Bezorgservice

De verhuurder kan er voor kiezen om de gevraagde spullen zelf te bezorgen bij de huurder, maar Peerby biedt ook de mogelijkheid aan om deze te bezorgen. Daarvoor schakelt de start-up een fietskoerier in. De bezorgdienst kost € 9.

Op elke transactie vraagt Peerby een commissie van 25 procent. Daarnaast hanteert het bedrijf vaste prijzen voor de te huren goederen.

Vooralsnog bedient Peerby alleen Amsterdam met zijn nieuwe dienst. Binnen enkele maanden komen mogelijk andere steden aan de beurt, vermoedelijk in de Randstad. Ook een stap naar het buitenland wordt niet uitgesloten.

Verhuurders krijgen via de dienst Peerby Garantie, een samenwerking met verzekeraar Centraal Beheer Achmea, bescherming tegen schade, diefstal en breuk. Verder claimt Peerby dat zijn Go-dienst minimaal hetzelfde niveau en comfort moet bieden als de betere webwinkels, door een goede kwaliteit te bieden en een breed aanbod van producten die gehuurd kunnen worden.

Circulaire economie

Daan Weddepohl, oprichter van Peerby, stelt dat zijn huurdienst aanzienlijke duurzame voordelen biedt. Als voorbeeld noemt hij het verhuren van een stofzuiger ten opzichte van de aankoop van een nieuwe. Dit bespaart circa 22.000 liter water, 22 liter benzine en 20 kilo afval.

Verder laat Weddepohl weten dat hij met diensten als Peerby Go en de deeleconomie in zijn geheel streeft naar een economie waarin het circulaire model met name voor fabrikanten interessanter wordt: "Zo kan de maker van een boormachine producten maken die geschikt zijn om vaak uitgeleend te worden. Dit kan zorgen voor duurzame producten die de fabrikant ook nog eens een hogere winstmarge kunnen opleveren."

Bron: Peerby | Foto: Peerby