31-01-2013 11:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijd werd in 2012 bij één vijfde van de investeringen rekening gehouden met duurzaamheid. Vooral in Europa is het een hot topic.

Dit blijkt uit een evaluatie van de financiële sector door de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA). Wereldwijd gaat het in totaal om een investering van minstens $13.600 mrd (€10.000 mrd) die duurzaam te noemen zijn. Onder duurzaam investeren verstaat de GSIA een investeringsaanpak waarbij milieu- en sociale aspecten expliciet zijn opgenomen in de investeringsstrategie.

Grote verschillen

Duurzame investeringen spelen vooral in Europa, Canada en de Verenigde Staten een belangrijke rol. Zo’n 96 procent van alle duurzame investeringen is uit deze regio’s afkomstig, waarvan ruim 64 procent uit Europa. In Azië leeft onder investeerders duurzaamheid het minste: zij dragen voor maar 0,6 procent bij.

Tussen 2009 en 2011 groeide de duurzame investeringssector in Europa met 35 procent, terwijl in de Verenigde Staten deze sector een groei kende van 22 procent. Wereldwijd viel er tussen 2005 en 2012 een totale groei van 486 procent te noteren. GSIA verwacht dat de stijging zal blijven toenemen, vooral dankzij opkomende markten als Brazilië en Zuid-Afrika.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

“Een aantal opkomende markten zien maatschappelijk verantwoord ondernemen als een manier om buitenlandse investeerders aan te trekken,” verklaart Meg Voorhes, onderzoeksdirecteur van het Amerikaanse GSIA-forum. GSIA is een overkoepelende financiële groepering die zicht verdiept in de impact en zichtbaarheid van duurzame investeringen.

Volgens GSIA blijkt uit het rapport dat duurzaam investeren wereldwijd een belangrijke rol speelt. “Het toont aan dat beleggers in hoge mate belangstelling hebben in activiteiten, projecten en ideeën die duurzame groei stimuleren,” aldus het rapport. Daarnaast wil de organisatie de investeerders stimuleren om informatie en ervaringen tussen landen en industrieën uit te wisselen, omdat bijna elk land of sector een andere definitie heeft voor duurzaamheid.

Bron: Trouw

Foto: Cisco