16-09-2015 15:01 | Door: Dimitri Reijerman

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds heeft in de eerste helft van 2015 een fors hoger rendement behaald ten opzichte van de eerste helft van 2014. Het Duurzaam Obligatiefond had echter een negatief rendement.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de beleggingsfondsen van de duurzame bank. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds kende in het eerste halfjaar van 2015 een rendement van 18,56 procent, tegenover een rendement van 5,64 procent vorig jaar.

Volgens ASN Bank is dit mede te danken aan een belegging in Nordex, een succesvolle Duitse bouwer van windmolens die zijn pijlen richt op de Europese on-shoremarkt. Ook posities in een Japanse elektronicafabrikant en in een Britse maker van verpakkingen droegen bij aan koerswinst.

Ook het ASN Milieu & Waterfonds en het Duurzaam Small & Midcapfonds deden het, met rendementen van respectievelijk 16,8 en 15,95 procent, goed. ASN stelt dat Milieu & Waterfonds goed presteerde dankzij een aantrekkende huizenmarkt en vernieuwde regelgeving voor het efficiënter gebruik van energie in een aantal landen. Het fonds belegt in bedrijven die daar op inspelen.

Negatief rendement

Minder goed ging het met de fondsen ASN Duurzaam Obligatiefonds en Groenprojectenfonds. Beide lieten een negatief rendement zien, respectievelijk -1,92 en -0,28 procent.

ASN Bank stelt dat het obligatiefonds last had van lagere waarderingen als gevolg van een oplopende rente en renteverschillen in de eurozone. Bij het Groenprojectenfonds speelt een waardedaling van de uitstaande leningen een rol. Dit fonds had te kampen met een lichte stijging van de kapitaalmarktrente.

Bron: ASN Bank | Foto: jinterwas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)