06-02-2013 10:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder private equity-investeerders is te weinig aandacht voor duurzaamheid. Velen hebben geen duurzaam investeringsbeleid.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Van de zestien grote private equity-huizen die actief zijn in Nederland hebben zeven geen duurzaam investeringsbeleid.

Het kwaliteitsverschil bij de partijen die wél een duurzaam investeringsbeleid hebben, is groot. VBDO roemt de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) om de stappen die richting duurzaamheid zijn gezet. Andere uitblinkers zijn KKR, 3i en Permira.

VBDO ziet in Avedon, Capital Partners, Oranje-Nassau Participaties, Parcom Capital en Rabo Private Equity achterblijvers op het gebied van duurzaam investeren.

Belang

De VBDO vindt het van groot belang dat private equity-partijen een stevig duurzaam beleid voeren. Vaak wordt er voor de lange termijn geïnvesteerd en zijn ze als grootaandeelhouder betrokken bij de door hen opgekochte bedrijven.

“Helaas blijkt dit in de praktijk anders te zijn,” zegt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. “Duurzaamheid krijgt weinig aandacht. Het is niet voor niets dat de private equity-sector een controversiële reputatie heeft.” Hij roept de private equity-fondsen op om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Ook moeten er concrete duurzame doelstellingen geformuleerd worden.

Bron: Fonds Nieuws

Foto: Trey Ratcliff